Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhakkak, esnek ve uysal bir konstrüksiyonda olmalı, okşayıcı bir aromaya ve ahenkli yanmayı katkısızlayacak kanatıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça faziletli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en özen etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada kâm maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. kül hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve karınime amade tasarruf etmek karınindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ideal rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada karınilen bir puro ideal rutubet değerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine bakarak oldukça reva ve karınilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken başka bir şahıs bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir eder bulunduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk rutubet ayrımı ortada gidip gelmeden hepsi aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değdavranışimi purolarına pert verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değdavranıştirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, yaman azalır ve karınimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, karınimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna hengâm ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en elleme eder bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah molekül ortalama 6 kamer içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine müesses bu tip sıcaklıktan özgür olmadığı karınin belirli bir hengâm içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca bir tomar alev değdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet kıymeti temin etmek karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu eder iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz faziletli rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in ötümlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en elleme tutum olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faziletli rutubet değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.